https://de.wikisource.org/wiki/RE:Argippaioi |
ἄσχυ
Herodot'un Tarih kitabında anılan, Ural Dağları civarı yaşayan Argippean denilen budunun yiyeceği olarak geçer.
ἄσχυ şöyle yapılır:
Meyve olgunlaşınca bezlerden süzerler; akan meyve suyu siyah ve yoğundur ve yerliler tarafından "aschy" olarak adlandırılır.
*
ἄσχυ
It is mentioned as the food of the Argippean tribe living around the Ural Mountains, which is mentioned in 'the History' of Herodotus.
The way how you 'cook' aschy:
*
Bence burada tarifi yapılan pekmezdir.
Tamam, pekmezi yapan tek Türkler değildir ama sözcüğün ilk hecesi olan 'as' Türkçe 'aş' olması işten değildir.
*
I think the recipe here is molasses.
Okay, Turks are not the only ones who make/made molasses, but the first syllable of the word, 'as', is Turkish 'aş' (to eat, food, meal).
Bu bilgiyi Pauly de doğrular.
Yukarıdaki görseldeki bilgiyi yazıyla bırakayım (Almanca'dan çeviri):
*
Pauly also confirms this information.
Let me leave the information in the image above in writing (translation from German):
'Öte yandan ἄσχυ, biçiminde zaten açık bir Türk karakterine sahiptir ve basitçe 'yemek' anlamına gelir, Türkçe asugh, eski form asghu, as- 'yemek'ten (gelir-UA). Bu her şeyi en basit şekilde açıklıyor; raporun tamamı bize ilkel Türklerin yaşamına dair en eski içgörüyü veriyor.'
(ORJINALİ: ἄσχυ dagegen zeigt schon in der Form deutlich türkisches Gepräge und bedeutet einfach ,Speise, Nahrung‘, türkisch asugh, ältere Form asghu, von as- ,essen‘. So erklärt sich alles aufs einfachste; der ganze Bericht gewährt uns den ältesten Einblick in das Leben der Urtürken; )
ENGLISH TRANSLATION:
ἄσχυ, on the other hand, already has a clear Turkish character in its form and simply means 'food', Turkish asugh, older form asghu, from as- 'to eat'. This explains everything in the simplest way; the whole report gives us the oldest insight into the life of the original Turks;
*
En azından milattan önce 5. yy'da Eski Türklerin Avrupa halkları ile ilişkilerinin olduğu ve tanındıları hakkında bir delildir bu.
*
At least in the 5th century BC, this is evidence that the Old Turks had relations with the European peoples and were recognized.
*
Uzunbacak Adem
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.