Thursday, April 18, 2019

enik-cynik-Kynismus-Zynismus-κυνισμός-kynismós-kinizm-cynicism


Today i have 1 word. Let's philosophize about it:

Wikipedia says: 

"The name Cynic derives from Ancient Greek κυνικός (kynikos), meaning 'dog-like', and κύων (kyôn), meaning 'dog' (genitivekynos).[3] One explanation offered in ancient times for why the Cynics were called "dogs" was because the first Cynic, Antisthenes, taught in the Cynosarges gymnasium at Athens.[4] The word cynosargesmeans the "place of the white dog". It seems certain, however, that the word dog was also thrown at the first Cynics as an insult for their shameless rejection of conventional manners, and their decision to live on the streets. Diogenes, in particular, was referred to as the "Dog",[5] a distinction he seems to have revelled in, stating that "other dogs bite their enemies, I bite my friends to save them."[6] Later Cynics also sought to turn the word to their advantage, as a later commentator explained:"

I say:

Kynikos: Dog-like in Greek. 
Enik: Dog-Puppy in (Ancient and Modern) Turkish.

I think, "enik" matches better than cynic, because puppy is like pupil (student, Schüler), that means, we can call the students of a philosphy-school rather "enik" (Turkish word for puppy of a meat-eating animal, specially the puppies of dogs or cats) than cynic (the dog  itself). What do you mean? Cynic is maybe a version of a Proto-Greek (not Greek) word (enik) for Puppy derived from ancient Turkish. 

*****

Heute habe ich 1 Wort. Lass uns darüber philosophieren: 

Wikipedia sagt: 

"Die Bezeichnung leitete sich ursprünglich vom Kynosarges her[2], einem Athener Gymnasion, in dem Antisthenes unterrichtete. Die Halle war an jener Stelle erbaut worden, wo sich einst das Heiligtum des Herakles Kynósarges befand. Dieses verdankte seinen Namen wiederum einer mythologischen Erzählung um den Gründer Diomos, bei der ein Hund (griechisch κύων kýōn, gen. κυνός kynós)[3] eine maßgebliche Rolle spielte.[4]
Obwohl die Bezeichnung also ebenso zufällig war wie bei Platons Akademie und dem Lykeion des Aristoteles, drängte sich im Volk wohl eine Assoziation mit dem „Hundeleben“ der Kyniker auf. Die Philosophen griffen das – ganz „zynisch“ – auf und spielten selbst mit dieser Zuordnung. Diogenes etwa stellte sich in dem berühmten Dialog mit Alexander („Ich bin Alexander, der große König“) mit den Worten vor: „Und ich bin Diogenes der Hund“.[5] Die Korinther setzten später einen Marmorhund auf sein Grab.
Einzelne moderne Philosophiehistoriker zweifeln die Namensherkunft trotzdem an.[6]"

Ich sage:

Kynikos: wie Hund - Griechisch 
Enik: Hundewelpe - (im alten und modernen) Türkisch

Ich denke, das Wort "enik" erklärt Zyniker besser als Kynik. In der Türkei wird "enik" für "Zögling" benutzt. Es ist möglich, dass dieses ein Protogriechisches Wort ist, dass man vo Alttürkischen übernommen hat. Ein Schüler (enik) ist eine bessere Erklärung für einen Philosophie-Zögling als der Hund (kynos) selber. Meinst Du nicht?

*******

Bugen 1 tane kelimem var, bu kelime hakkında bir felsefe yapalım: 

Ilkin wikipedia'yı okuyalım:

"Kiniklerin temel felsefi konumları, zamanın uygarlık değerlerine yönelik aldırmaz tavırları ve eleştirel yaklaşımları tarafından şekillenir. Onların temel etik ilkesi erdemdir ve bundan anladıkları da, insanın özgürlüğü ve kendi iç bağımsızlığı ile yaşamını sürdürmesidir. İnsan, her tür gereksinmeye olan bağımlılığından kurtulmalıdır. Dolayısıyla böyle bir erdem anlayışı, bilgi ile temellendirilir; yani, insan ancak bilgilenme aracılığıyla kendisini kuşatmış olan gereksemelerden sıyrılabilir. Onlar açısından bilgi ve ahlaki ilkeler bu nedenle salt soyut bir bilme meselesi değil, somut yaşamda yaşanması gereken şeylerdir. Kinik filozoflar, bütün bu yaklaşımlarına uygun bir kişilik örneği olarak Sokrates'e işaret ederler. Kinizme göre, insan kendi kendisine dayanmalıdır, ki erdemli, yani kendine yetebilen bir kişi olabilsin. İnsanın doğaya karşı geliştirdiği toplumsallık, büyük ölçüde gereksiz ve yozlaştırıcı nitelikler arz eder; kinikler buna karşı doğal ve sade yaşamı öne çıkarırlar. "
( benim Notum: Kiniklerin adı Yunanca "köpek" anlamına gelen Kynikos'dan gelir diyor wikipedia, ben de diyorum ki "enik" kelimesi açıklama için daha uygun- Uzunbacak Adem).

Kynikos: Yunanca "Köpek gibi", "Köpek benzeri" demek. Bu isimden çıkarak bir felsefe okulu oluşturmuşlar. Bence köpek yerine "enik" daha uygun düşüyor. Enik çok eski bir Türkçe kelime.
Enik: Ögrenci için kullanılabilecek bir kelime, köpek ise bence degil. Bir felsefe okulunda köpeklerden daha çok enikleri (öğrenci) bulunur diye düşünüyorum. Bu kelime Eski Türkçe'den ilkönce Proto-Yunanca'ya, oradan da Yunanca'ya geçmiş bir kelimeden geliyor olabilir. Ne dersin?

Uzunbacak Adem

*


Bilder/Pictures/Resimler - Wikipedia

Statue of Diogenes at Sinop, Turkey, Diogenes mit einem "Enik"
Anthisthenes-Great Cynic-Büyük Enikçi-Großer Zyniker








No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Strabo-words-with-a-possible-Turkic-etymology-part-III

  * A list of words that could have a Türkic etymology in Strabo's Geography: * Strabon'un Coğrafya'sında Türk kökenli olabilece...